Wat is een hotspot, en hoe werkt het? (2023)

Inhoud

 • Wat is een hotspot?
 • Hotspot -typen
  • Openbare hotspot
  • Mobiele hotspot
 • Hoe werkt een hotspot?
 • Hoe snel zijn hotspots?
 • Waarom een mobiele hotspot gebruiken?
 • Hoe u uzelf kunt beschermen wanneer u een Wi-Fi-hotspot gebruikt
 • FAQ's

Wat is een hotspot?

Een hotspot is een brede term die een apparaat of een fysieke locatie definieert die internettoegang aan gebruikers biedt.Hotspots kunnen openbaar zijn (toegankelijk voor duizenden gebruikers) of persoonlijk (alleen door u gebruikt).

Coffeeshops, treinstations en andere openbare plaatsen bieden vaak openbare hotspots aan klanten.Mensen willen bijvoorbeeld kunnen werken aan projecten uit een café of het nieuws lezen terwijl ze wachten op hun vlucht.Als de locatie internettoegang biedt, wordt deze voor veel klanten aantrekkelijker.

Een hotspot wordt ook een Wi-Fi-hotspot genoemd omdat gebruikers er meestal mee verbinding maken zonder kabels of draden.

Hotspot -typen

Elk hotspot -type wordt geleverd met bepaalde functies en heeft zijn voor- en nadelen.Bovendien worden sommige veiliger beschouwd dan andere.Laten we elk type meer detail bekijken.

Openbare hotspot

Een openbare hotspot is elke openbare wifi waarmee u verbinding kunt maken op een openbare plaats (bijv. Een coffeeshop, treinstation of luchthaven).De meesten van ons zullen regelmatig verbinding maken met openbare hotspots om mobiele gegevens op te slaan en gratis verbonden te blijven met internet.

Een openbare hotspot is echter mogelijk niet altijd beschikbaar of betrouwbaar.Bovendien kunnen draadloze lokale gebiedsnetwerken beveiligingsrisico's opleveren waarvan gebruikers zich mogelijk niet bewust zijn.Een openbaar draadloos netwerk kan hackers en snoopers aantrekken, dus het is belangrijk om voorzichtig te blijven - en misschien zelfs alternatieve, veiligere hotspot -typen te overwegen.

Mobiele hotspot

Een mobiele hotspot is een draadloos toegangspunt waarmee gebruikers onderweg toegang hebben tot internet.U kunt een mobiele hotspot maken met behulp van een speciaal persoonlijk hotspot -apparaat of een apparaat met mobiele service (zoals uw smartphone).

Mobiel hotspot -apparaat

Een mobiel hotspot -apparaat is een kleine, draagbare router die u kunt gebruiken om een draadloze internetverbinding te maken.Dedicated Mobile Hotspot -apparaten staan bekend als pocket- of reisrouters.Met een mobiel hotspot-apparaat kunnen gebruikers toegang krijgen tot internet op meerdere apparaten zonder verbinding te maken met openbare wifi.

Mobiele hotspot-apparaten zetten cellulaire 3G- en 4G-signalen om naar Wi-Fi, waardoor mobiele draadloze netwerken ontstaan ​​waar meerdere gebruikers of apparaten tegelijkertijd toegang toe hebben. Normaal gesproken moeten deze gebruikers zich binnen 10 meter van de draagbare hotspot bevinden om een ​​draadloze verbinding tot stand te brengen.

U kunt hotspot-apparaten kopen die compatibel zijn met Wi-Fi-compatibele apparaten van de meeste draadloze vervoerders.Deze draagbare hotspots kosten overal van $ 20 tot $ 400 voor een geavanceerd model.De apparaten zijn meestal 4G LTE, wat betekent dat u kunt genieten van een snelle internetverbinding (4G LTE is 10 keer sneller dan 3G).

Om uw mobiele hotspot -apparaat te gebruiken, heeft u een hotspot -dataplan nodig, meestal aangeboden door mobiele providers (in plaats van een internetprovider).U kunt plannen krijgen die onbeperkte gegevens bieden, maar ze kunnen een hogere prijs zijn.

Telefoon hotspot

Telefoon hotspot heet Tethering.Tethering is wanneer u een mobiel apparaat met mobiele service gebruikt om een Wi-Fi-verbinding te maken die andere apparaten kunnen gebruiken.

Tethering verandert een mobiel apparaat (bijvoorbeeld een smartphone) in een draagbare Wi-Fi-router, zodat u uw gegevens kunt delen met andere gebruikers.

U kunt de meeste moderne iPhone- en Android -telefoons omzetten in mobiele hotspots door een paar instellingen te wijzigen.Sommige gebruikers moeten mogelijk contact opnemen met hun mobiele apparaatprovider om deze functie te activeren, maar veel providers bieden deze gratis aan.

Vergeet niet dat het gebruik van uw smartphone als hotspot de batterijduur van uw telefoon drastisch kan verminderen.Daarom kunnen gebruikers in plaats daarvan een speciaal mobiel hotspot -apparaat kopen.

Hoe werkt een hotspot?

Omdat er verschillende hotspot -typen bestaan, zal een bepaalde werken afhangen van het type ervan.

Openbare hotspot

Openbare hotspots gebruiken een router om een draadloos netwerk te maken waarmee apparaten verbinding kunnen maken.De router is verbonden met internet via een bekabelde verbinding zoals een kabelmodem of DSL -lijn.

Mobiele hotspot

Mobiele hotspots maken verbinding met 4G- en 5G -mobiele netwerken (zoals mobiele telefoons).De hotspot ontvangt het cellulaire signaal en converteert het naar een Wi-Fi-signaal.Apparaten in de buurt kunnen verbinding maken met de mobiel als ze de SSID hebben (Service Set ID of Hotspot's naam) en wachtwoord.

Meerdere gebruikers kunnen verbinding maken met dezelfde hotspot om toegang te krijgen tot internet.Meer verkeer betekent echter een langzamere verbinding, dus u moet te veel gebruikers tegelijk vermijden.

Gerelateerde artikelen

Hoe je kwade tweelingaanvallen kunt identificeren en voorkomen

03 maart 2020

·

6 min gelezen

Nordvpn -expertise85% van de vakantiegangers maakt zich zorgen dat ze worden gehackt

06 juni 2022

·

3 min gelezen

Hoe snel zijn hotspots?

Hoe snel een Wi-Fi-hotspot is, hangt af van verschillende factoren, waaronder het hotspot-type en de provider.

Openbare hotspot

Als u verbonden bent met een gratis openbare Wi-Fi-hotspot, bent u waarschijnlijk niet de enige.Gratis wifi trekt mensen zoals motten naar een vlam.Hoe meer gebruikers echter verbinding maken met een draadloos netwerk, hoe groter de kans dat de verbinding traag, onbetrouwbaar en onstabiel is.Gratis Wi-Fi-providers beperken vaak de bandbreedte voor elke gebruiker, wat resulteert in lagere snelheden en onderbrekingen.

Slow Wi-Fi is gebruikelijk in coffeeshops, luchthavens, treinstations, openbare bibliotheken of een andere locatie met een gratis wifi-netwerk dat voor veel gebruikers toegankelijk is.Als u op zoek bent naar een snelle internetverbinding, moet u mogelijk andere opties overwegen.

Mobiele hotspot

Draagbare hotspots kunnen veel betere snelheden opleveren dan openbare hotspots omdat u de Wi-Fi-toegang niet deelt met honderden of duizenden andere gebruikers.

Hoe snel uw mobiele hotspot is, hangt af van verschillende factoren, waaronder het apparaat dat u gebruikt, de mobiele netwerkprovider, hoe ver van de dichtstbijzijnde celtoren u bent, en zelfs geografische oriëntatiepunten in uw regio.

De meeste mobiele hotspots bereiken snelheden van ongeveer 30-40 Mbps.5G-hotspots kunnen veel hogere snelheden bereiken (tot 1.000 Mbps in sommige stedelijke gebieden waar Millimeter-Wave 5G beschikbaar is).

Waarom een mobiele hotspot gebruiken?

Een mobiele hotspot biedt een handige manier om verbinding te maken met internet wanneer u werkt, reist of geen toegang hebt tot een veilig openbaar wifi-netwerk.Met een mobiele hotspot kunt u overal online gaan zolang de mobiele service beschikbaar is.Hier zijn enkele van de redenen om een mobiele hotspot te overwegen.

Draagbaar en handig

Met een persoonlijke mobiele hotspot kunt u verbinding maken met internet, zelfs als er geen Wi-Fi beschikbaar is. Mobiele hotspots zijn doorgaans klein en draagbaar, waardoor u ze gemakkelijk overal mee naartoe kunt nemen, zelfs in het buitenland.

Snellere verbinding dan openbare draadloze netwerken

Openbare Wi-Fi-netwerken beperken vaak de bandbreedte van elke gebruiker, zodat iedereen een redelijk aandeel krijgt.Als gevolg hiervan is uw mobiele hotspot -verbinding waarschijnlijk sneller dan een openbare hotspot -verbinding.

Veiliger dan openbare wifi

De meeste openbare Wi-Fi-hotspots nemen niet voldoende beveiligingsvoorzorgsmaatregelen om gebruikers te beschermen tegen cyberaanvallen.Het gebruik van een persoonlijk mobiel hotspot -apparaat betekent dat u de nodige stappen kunt nemen om het veilig te houden.U neemt de controle over uw digitale beveiliging in eigen handen.

Betaalbare prijs

Het is mogelijk om betaalbare mobiele hotspot -apparaten en hotspot data -plannen te vinden.U moet onderzoeken om het juiste hotspot -dataplan voor u te vinden, maar het zou geen probleem moeten zijn met zoveel beschikbare opties.

Wil je meer zo lezen?

Ontvang het laatste nieuws en tips van NORDVPN.

We zullen niet spam en u zult zich altijd kunnen afmelden.

Hoe u uzelf kunt beschermen wanneer u een Wi-Fi-hotspot gebruikt

Weten hoe je veilig kunt blijven tijdens het gebruik van hotspots is belangrijk, vooral als je verbinding maakt met een openbare Wi-Fi-hotspot.Gratis, openbare hotspots zijn riskanter dan particuliere hotspots omdat ze vaak gemakkelijker zijn voor cybercriminelen om toegang te krijgen.Deze netwerken hebben meestal geen goede beveiliging en firewalls om cybercriminelen te stoppen en kunnen ernstige beveiligingsbedreigingen vormen.

U moet echter voorzorgsmaatregelen nemen, zelfs wanneer u uw eigen hotspot -apparaat gebruikt om ervoor te zorgen dat niemand uw verbinding kan onderscheppen.Hier zijn enkele tips voor het veilig gebruiken van hotspots.

Maak een sterk wachtwoord

Wanneer u een mobiel hotspot -apparaat of uw smartphone gebruikt om een draadloze verbinding te maken, zorg er dan voor dat u een sterk, lang, uniek wachtwoord instelt.Een sterk wachtwoord voorkomt dat kwaadwillende partijen verbinding maken met of breken in uw mobiele hotspot.

Een sterk wachtwoord moet minimaal 12 tekens, een mix van letters en cijfers en een paar speciale tekens bevatten.Hergebruik geen wachtwoorden die u elders hebt gebruikt, want dat kan u en uw gegevens in gevaar brengen.

Als u een handige manier nodig hebt om wachtwoorden te beheren en te maken, overweeg dan om eenWachtwoordbeheerderZoals NordPass.Het maakt wachtwoordbeheer eenvoudig en efficiënt door al uw wachtwoorden en gevoelige informatie in één veilige kluis te houden.

Gebruik een sterke, betrouwbare codering

Encryptie klautert uw gegevens op, waardoor het onleesbaar is voor ongeautoriseerde mensen - zelfs als ze op de een of andere manier uw apparaat onderscheppen.Zorg ervoor dat uw mobiele of persoonlijke hotspot een sterk, betrouwbaar coderingsprotocol gebruikt om uw gegevens veilig te houden.

Niet alle mobiele apparaten ondersteunen alle coderingsprotocollen, dus de beschikbare opties zijn afhankelijk van uw apparaat.Met de meeste mobiele apparaten kunt u echter WPA2 of een ander coderingsprotocol instellen om uw hotspot -beveiliging te vergroten.

Gebruik een VPN

Een VPN codeert uw verbinding en beschermt uw gegevens tegen hackers, snoopers en andere cyberdreigingen.Verbinding maken met een openbare hotspot zonder VPN kan uw gegevens op het Wi-Fi-netwerk blootleggen.Hackers richten zich op ongedekte netwerken en kunnen uw informatie onderscheppen, inclusief gevoelige gegevens zoals wachtwoorden en creditcardgegevens.

Met een VPN worden uw gevoelige gegevens beschermd met een laag van codering, waardoor het ontoegankelijk en onleesbaar is voor cybercriminelen.Het is een slimme manier om uw digitale beveiliging te versterken, of u nu een publiek of een persoonlijke hotspot gebruikt.

Bovendien bieden sommige VPN -providers extra functies om uwcybersecurityverder.Bijvoorbeeld,Bescherming van dreigingen(Een Nordvpn -functie) beschermt u tegen kwaadaardige sites, trackers en vervelende advertenties.Deze geavanceerde functie komt gratis wanneer u NORDVPN krijgt en waarde toevoegt aan uw abonnement en een extra laag online bescherming.

FAQ's

Hier zijn enkele van de meest gestelde vragen over hotspots.

Kun je een mobiele hotspot gebruiken voor je thuisinternet?

Hoewel u thuis een mobiele hotspot kunt gebruiken, zal deze waarschijnlijk duurder zijn dan breedband in de thuisbasis.

Internetproviders bieden kosteneffectieve deals voor het opzetten van Wi-Fi thuis, terwijl onbeperkte hotspot-dataplannen kostbaar kunnen zijn.

Een mobiele hotspot is een betere optie om op afstand te werken, reizen of te wonen in een landelijk gebied waar het opzetten van huis breedband niet mogelijk is.

Hoe goed werken mobiele hotspots?

Mobiele hotspots werken meestal goed, maar dit kan afhangen van verschillende factoren (zoals uw dataplan of apparaat).Mobiele hotspots geven u niet zoveel gegevens en snelheid als een internetplan voor thuis, maar ze bieden een betrouwbare verbinding waar het moeilijk is om internettoegang te krijgen.

Hoe zet je de hotspot van je telefoon aan?

Als u uw smartphone als mobiele hotspot wilt gebruiken, is het instellen ervan relatief eenvoudig.Hier leest u hoe u een mobiele hotspot op uw telefoon inschakelt.Hoewel deze stappen enigszins kunnen verschillen tussen apparaten, moeten ze u een beter idee geven van hoe u deze functie kunt inschakelen.

Apple iOS -apparaten

Stap 1:Ga naar "Instellingen" → "Persoonlijke hotspot."Of op sommige modellen moet u naar "Instellingen" → "Cellular" → "Personal Hotspot" gaan.

Stap 2:Schakel in "Persoonlijke hotspot".

Stap 3:Onder "Wi-Fi wachtwoord" maken een sterk wachtwoord.

Stap 4:Schakel "anderen toe om deel te nemen."

Android -apparaten

Stap 1:Ga naar "Instellingen" → "Netwerk en internet" → "Hotspot & Tethering."

Stap 2:Voor een Wi-Fi-verbinding, tik op "Wi-Fi Hotspot" en schakel deze in.

Stap 3:Tik op "Advanced" → "Hotspot" om een sterk wachtwoord te maken.

Online beveiliging begint met een klik.

Blijf veilig bij 's werelds toonaangevende VPN

Krijg nordvpn

Kom meer te weten

FAQs

Wat is een hotspot, en hoe werkt het? ›

Een mobiele verbinding delen via een hotspot of tethering op Android. U kunt de mobiele data van uw telefoon gebruiken om een andere telefoon, tablet of computer te verbinden met internet. Het delen van een verbinding op deze manier wordt 'tethering' genoemd. Ook wordt soms gesproken over het gebruik van een 'hotspot'.

Is hotspot hetzelfde als wifi? ›

Een persoonlijke hotspot is een lokaal wifi-netwerk dat iemand opzet met de eigen smartphone. De bedoeling is om met een ander apparaat, zoals een tablet zonder internetabonnement, toch online te kunnen.

Is een hotspot gratis? ›

Aan het maken van een persoonlijke hotspot zijn geen kosten verbonden. De enige kosten die je maakt zijn die van je abonnement, omdat het internet wat gebruikt wordt van de bundel gaat die in je abonnement zit. Je maakt dus geen extra mobiele hotspot kosten en kunt samen met anderen genieten van je internetbundel.

Hoe gebruik je hotspot? ›

Zo stel je een wifi-hotspot in op Android-smartphones
 1. Open de instellingen. Kies vervolgens voor 'Wifi en netwerk' en 'Hotspot en tethering';
 2. Tik op 'Wifi-hotspot' Stel de naam, wachtwoord en andere instellingen in;
 3. Schakel de hotspot in. Zet het vinkje aan en de hotspot wordt actief;
 4. Verbind apparaten.
Oct 15, 2020

Wat kost gebruik van hotspot? ›

Zijn Wifispots gratis? Ja. Omdat je zelf ook Wifispots beschikbaar stelt via je eigen modem, kun je de hotspots via Wifispots zonder extra kosten gebruiken.

Waarom werkt hotspot niet in het buitenland? ›

Controleer of je provider wel tethering ondersteunt. De meeste Nederlandse providers staan dit wel toe, maar het is ook mogelijk dat je (bijvoorbeeld in het buitenland) te maken krijgt met providers die dit geblokkeerd hebben. Je zult in dat geval een andere provider moeten zoeken of je databundel moeten wijzigen.

Is het gebruik van hotspot veilig? ›

Een openbaar wifi-netwerk gebruiken van bijvoorbeeld een café, hotel, camping, vliegveld, trein of bus is nooit veilig, of je nu een wachtwoord gebruikt of niet. Zodra je inlogt op een openbaar wifi-netwerk, kan een hacker toegang krijgen tot je apparaat en daardoor tot je persoonlijke en belangrijke gegevens.

Wat is hotspot op je mobiel? ›

U kunt de mobiele data van uw telefoon gebruiken om een andere telefoon, tablet of computer te verbinden met internet. Het delen van een verbinding op deze manier wordt 'tethering' genoemd. Ook wordt soms gesproken over het gebruik van een 'hotspot'.

Hoe stel ik een hotspot in? ›

Hotspot maken op Android
 1. Open het instellingenmenu.
 2. Ga naar 'Wifi en netwerk'.
 3. Druk op 'Hotspot op tethering'.
 4. Klik op 'Wifi-hotspot'.
 5. Geef het netwerk een naam.
 6. Schuif de slider naast 'Aan' naar rechts.
 7. Andere apparaten kunnen nu via jouw Android-telefoon internetten.
May 5, 2021

Hoe ziet een hotspot eruit? ›

Een hotspot is te herkennen aan een rode, natte plek. De vacht rondom de huid zal vochtig zijn en aan elkaar kleven. Een hotspot zal bloeden, warm en pijnlijk zijn en flink etteren. De korst die ontstaat jeukt ook, waardoor de hond eigenlijk in een vicieuze cirkel is beland.

Is hotspot sneller dan wifi? ›

Het mobiele netwerk op je smartphone is in de meeste gevallen vele malen sneller dan een wifi-verbinding. Daarnaast is mobiel internet stabiel en flexibel, je neemt het overal mee naar toe.

Hoe ver reikt een hotspot? ›

In theorie reikt het wifi-signaal 300 meter ver, maar dat is wel in ideale omstandigheden en dan nog enkel buitenshuis. Vaak reikt het draadloze signaal binnen maar enkele tientallen meters ver. De gebruikte bouwmaterialen in huis of op kantoor hebben een grote invloed op het bereik.

Hoe kom je op internet zonder wifi? ›

USB modem / dongle

Om verbinding met internet te kunnen maken heb je een abonnement voor mobiel internet nodig. Meestal krijg je de USB modem gratis als je een abonnement afsluit. Het gebruik van de USB modem is eenvoudig; je plugt de USB modem in de laptop, installeert eenmalig de software en je kunt direct online.

Hoe lang duurt een hotspot? ›

De behandeling van hotspots

Wanneer je er zeker van bent dat de rode plek op de huid van je hond geen insectenbeet of een andersoortig jeukend bultje is dat binnen enkele dagen vanzelf verdwijnt, dan kan de dierenarts op zoek gaan naar de mogelijke oorzaak en overgaan op een behandelplan.

Hoe kun je zien wie er op je hotspot zit iPhone? ›

Je ziet dat als volgt:
 • Open 'Instellingen' op je iPhone;
 • Ga naar 'Mobiel netwerk';
 • Tik op 'Persoonlijke hotspot' onder 'Mobiele data';
 • Hier zie je een overzicht van alle apparaten die je persoonlijke hotspot hebben gebruikt.
Aug 24, 2023

Hoe kan ik mijn laptop verbinden met hotspot? ›

Selecteer Start en selecteer vervolgens Instellingen > Netwerk & internet > Mobiele hotspot. Kies bij Mijn internetverbinding delen van de internetverbinding die u wilt delen. Kies voor Delen via hoe u uw verbinding wilt delen, via Wi-Fi of Bluetooth. Wi-Fi is meestal sneller en de standaardinstelling.

Kan je wifi delen via hotspot? ›

Het delen van een verbinding op deze manier wordt 'tethering' genoemd. Ook wordt soms gesproken over het gebruik van een 'hotspot'. Sommige telefoons kunnen de wifi-verbinding delen via tethering. De meeste Android-telefoons kunnen mobiele data delen via wifi, bluetooth of USB.

Hoe maak je een wifi hotspot? ›

Deze stappen zijn getest op een Samsung-telefoon met Android 11, 12 en 13.
 1. Tik op Instellingen.
 2. Tik op Verbindingen.
 3. Tik op Mobiele hotspot en tethering.
 4. Tik op Mobiele hotspot.
 5. Tik op Configureren.
 6. Tik op de netwerknaam en wis 'm. ...
 7. Tik op het ingevulde wachtwoord en bedenk een wachtwoord dat u kunt onthouden.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Merrill Bechtelar CPA

Last Updated: 20/01/2024

Views: 5365

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Merrill Bechtelar CPA

Birthday: 1996-05-19

Address: Apt. 114 873 White Lodge, Libbyfurt, CA 93006

Phone: +5983010455207

Job: Legacy Representative

Hobby: Blacksmithing, Urban exploration, Sudoku, Slacklining, Creative writing, Community, Letterboxing

Introduction: My name is Merrill Bechtelar CPA, I am a clean, agreeable, glorious, magnificent, witty, enchanting, comfortable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.