Windows 10/11 versus Linux: het grote duel (2023)

Windows 11 is nu meestal vooraf geïnstalleerd op nieuwe apparaten of een upgrade van Windows 10 naar 11 is mogelijk. Apparaten die twee jaar of ouder zijn draaien doorgaans op Windows 10, maar een upgrade naar Windows 11 is hierdoor niet mogelijkHardwarevereisten van het systeemvaak niet haalbaar. Een snelle overstap naar Linux kan zinvol zijn, vooral voor deze gebruikersgroep.

Vijf redenen tegen Linux - daarom faalt de overstap

Naast de ideologische loopgravenoorlog rijzen er twee vragen: kan de bestaande hardware ook zonder problemen onder Linux worden gebruikt en biedt Linux voldoende software voor de betreffende doeleinden? Voor veel bestaande Windows-gebruikers zou het overstappen naar Linux niet bijzonder uitdagend moeten zijn. In individuele gevallen kunnen echter problemen worden verwacht. In dit artikel bekijken we waar je op moet letten voordat je overstapt en welke voor- en nadelen Linux en Windows hebben.

Selectie van het juiste besturingssysteem

Voordat we in detail ingaan op de besturingssystemen, helpen een paar basisfeiten u bij het nemen van de beslissing om over te stappen.

Ramen:Het Microsoft-besturingssysteem draait op de meeste computers wereldwijd. Hardware- en softwarefabrikanten ontwikkelen hun producten dan ook het liefst voor Windows. Een Windows-pc kan vrijwel universeel worden gebruikt; het mogelijke doel wordt alleen beperkt door de prestaties van de betreffende hardware. Of je nu een kantoorgebruiker, een gamer of een fotokunstenaar bent, Windows is geschikt voor alle gebruikersgroepen en biedt een ruime keuze aan software.

Volgens de huidige plannen zal Microsoft Windows 10 tot 2025 blijven voorzien van updates, waarna de overstap naar Windows 11 noodzakelijk zal zijn.als de hardware het toelaat.Als dat niet het geval is, moet u uw huidige apparaat als elektronisch afval weggooien - of overstappen op Linux.

Windows is voor veel gebruikers het gebruikelijke en bekende besturingssysteem. Microsoft is echter niet bang om serieuze veranderingen door te voeren. Er vond een radicale verandering plaats in Windows 8, die ontevredenheid veroorzaakte bij gebruikers met het betegelde startmenu en schermvullende apps. Met Windows 10 richtte Microsoft zich meer op de behoeften van gebruikers, maar veroorzaakte vervolgens nieuwe problemen met Windows 11, bijvoorbeeld met debeperkte functionaliteit van de taakbalk.

Met Windows moet dat welvoortdurende veranderingen in de systeemconfiguratieen stel de desktopbediening in. Voor sommige gebruikers zijn dit langverwachte moderniseringen, anderen vinden ze onnodig en opdringerig.

Linux:Het gratis en over het algemeen gratis Linux domineert de servermarkt, maar heeft zich nog niet echt kunnen vestigen op de desktop. De redenen hiervoor zijn divers. Iedereen die een pc of notebook aanschaft waarop Windows vooraf is geïnstalleerd, heeft weinig reden om over te stappen naar Linux. Alles hier zou tenslotte moeten werken zoals verwacht.

De situatie is anders als de hardware niet wordt ondersteund door Windows 11 of een ouder apparaat met Windows slechts heel langzaam draait.Oude apparaten kunnen met Linux worden gebruiktblijven doorgaans lange tijd in gebruik en bieden voldoende prestaties voor de meeste standaardtoepassingen. Hetzelfde geldt voor randapparatuur zoals printers of scanners. Fabrikanten bieden vaak geen stuurprogramma's voor huidige Windows-versies, maar voortgezet gebruik is mogelijk onder Linux.

Een ander motief om Linux te installeren kan de wens zijn voor een bijzonder onderhoudsarm en veilig systeem met een beperkte keuze aan software, bijvoorbeeld alleen een webbrowser en mediaspeler. Dit kan handig of voldoende zijn voor bijvoorbeeld een notebook die je slechts af en toe of op reis gebruikt.

Of iemand Linux kan gebruiken in plaats van Windows, hangt af van het beoogde gebruik. Voor creatieve mensen is er slechts een beperkte keuze aan software voor zaken als beeldbewerking of videobewerking. De gebruikelijke applicaties van Adobe draaien bijvoorbeeld niet op Linux. Als u daadwerkelijk op Microsoft Office vertrouwt, moet u ook bij Windows blijven. Gamers kunnen inmiddels steeds meer pc-games spelen op Linux, maar de game die momenteel populair is, is er misschien nog niet.

Als je daarentegen vooral open source software zoals Libre Office, VLC of Gimp op Windows gebruikt, kun je zonder enige beperking overstappen naar Linux.

De meeste Linux-distributies zijn conservatief, vergelijkbaar met Mac OS. Op populaire distributies zoalsUbuntuofLinux MuntHoewel de ontwikkelaars de substructuur regelmatig updaten, is er op de desktop al jaren weinig veranderd. Eenmaal beproefde concepten blijven behouden. Beide distributies bieden langdurige ondersteuning, waardoor een systeemupgrade slechts om de vijf jaar nodig is.

Naast de technische vereisten kunnen er ook andere redenen zijn om over te stappen. Windows-gebruikers voelen zich soms gestoord door de willekeurige aard van het besturingssysteem. Deze omvatten bijvoorbeeld automatische gedwongen updatesGedwongen om een ​​Microsoft-account te gebruikenen ongewenste reclame. Niets van dit alles is beschikbaar bij Linux-distributies.

Conclusie:Linux is niet hetzelfde als Windows. Naast de genoemde voordelen kent Linux enkele beperkingen, waardoor het systeem niet voor iedere gebruiker een alternatief kan zijn. Als u echter een particuliere gebruiker bent en speciale applicaties nodig heeft die niet beschikbaar zijn onder Linux, kunt u Windows en Linux parallel installeren of virtualisatiesoftware gebruiken (zie kader aan het einde van het artikel).

Voor degenen die overstappen naar Windows is de bereidheid om eraan te wennen of op zijn minst enige bereidheid om te experimenteren een voorwaarde. Linux scoort punten als het gaat om goede ondersteuning voor oudere hardware en wordt gezien als een veilig en betrouwbaar besturingssysteem. Windows biedt een grotere keuze aan software, maar dit is niet voor alle gebruikers relevant.

Windows 10/11 vs. Linux: Das große Duell (1)
Windows 10/11 vs. Linux: Das große Duell (2)

Oude en nieuwe hardware voor Windows en Linux

Computerhardware is afgestemd op Windows. Slechts enkele fabrikanten bieden stuurprogramma's of software voor Linux en zeker geen ondersteuning. Als je toevallig geen Linux-beheerder in je buurt hebt, sta je er alleen voor. Maar het is duidelijk: de meeste hardware werkt ook zonder problemen onder Linux, en oudere apparaten werken meestal zelfs beter dan onder Windows.

Ramen:Meestal koop je het besturingssysteem van Microsoft samen met je pc of notebook. Als de fabrikant goed werk heeft geleverd, zou de hardware perfect moeten werken. Crashes komen vaak voor, of zelfs de gevreesde"Blauwe scherm van dood"(sinds Windows 11:"Zwart scherm van de dood"), de hardware is defect of een stuurprogramma is slecht geprogrammeerd. Dit is echter meestal niet de schuld van Microsoft, maar eerder de schuld van de hardwarefabrikant.

Windows vereist ook stuurprogramma's voor extra of nieuw aangesloten hardware. Ze worden meestal automatisch of via het installatieprogramma van de fabrikant geïnstalleerd. Fabrikantstuurprogramma's zijn vaak beter geoptimaliseerd voor de hardware dan de standaardstuurprogramma's van Windows, wat vooral geldt voor grafische chips.

Fabrikanten bieden doorgaans alleen stuurprogramma's voor bepaalde versies van Windows. Voor nieuwe toestellen zijn er geen drivers voor Windows 8 en zeker niet voor Windows 7 beschikbaar. Omgekeerd is er voor oudere apparaten geen ondersteuning voor Windows 10 of 11. Soms kan de driver voor een oudere versie van Windows worden geïnstalleerd, maar is de werking niet gegarandeerd.

Windows 10 werkt niet bijzonder goed op sommige oude en slecht presterende notebooks en pc's. Upgraden naar Windows 11 zou geen verbetering opleveren. Het is daarom nauwelijks aan te raden en vaak niet mogelijk. Met Windows 11 heeft Microsoft datHardwarevereistenverhoogd zodat zelfs apparaten die een paar jaar oud zijn niet kunnen worden bijgewerkt naar Windows 11.

Linux:Een Linux-distributie bevat standaard al stuurprogramma's voor elke ondersteunde hardware. Of preciezer: de stuurprogramma's zijn opgenomen in de kernel van het besturingssysteem of zijn beschikbaar alsKernel-moduleindien nodig geladen. Je hoeft dus geen drivers van de fabrikant te downloaden en te installeren, al is dit niet zomaar mogelijk. Een driver moet exact overeenkomen met de gebruikte kernel en wordt gecompileerd vanuit de broncode. Hoewel dit ook mogelijk is voor gebruikers zonder uitgebreide Linux-kennis, is het nog steeds tijdrovend en ingewikkeld. Dit is echter slechts zelden nodig of alleen bij zeer nieuwe hardware die nog niet door de Linux-kernel wordt ondersteund. De reden hiervoor: niet alle fabrikanten zijn actief betrokken bij de ontwikkeling van Linux, dus het is meestal de verantwoordelijkheid van organisaties en particulieren om stuurprogramma's voor Linux te leveren. Dit kan enige tijd duren en daarom werkt zeer nieuwe hardware vaak niet met Linux.

Standaardhardware, die je ook in server-pc's aantreft, is voor Linux geen uitdaging. De inbedrijfstelling van typische producten voor eindklanten zoals WLAN-sticks, USB TV-adapters of webcams verloopt echter niet altijd succesvol.

Iets oudere hardware veroorzaakt zelden problemen onder Linux. Integendeel: de Linux-kernel is geoptimaliseerd voor langdurig gebruik op standaardhardware. Niemand wil immers enkele duizenden computers in een datacenter vervangen alleen maar omdat Microsoft dat graag wil. Oudere pc's en notebooks, zoals die uit het tijdperk van Windows XP, Vista of Windows 7, draaien vaak soepeler onder Linux dan onder Windows. Een prestatiewonder kun je echter niet verwachten. Een trage CPU en harde schijf en weinig hoofdgeheugen beperken de snelheid. Met een geschikt exemplaar kan iets meer vermogen worden bereiktLinux-distributie voor oudere apparateneruit.

Linux is niet altijd geoptimaliseerd voor notebooks, vooral als het gaat om de levensduur van de batterij. Soms worden speciale toetsen of schermhelderheidsregeling niet ondersteund door Linux. Met instructies van internet en een beetje moeite kan het probleem vrijwel altijd worden opgelost. Dit is echter niet bevredigend. Het is daarom raadzaam om vóór de installatie en ook voordat u nieuwe hardware aanschaft, zich op internet te informeren over de Linux-compatibiliteit.

Notebooks voor Linux: Waar u op moet letten bij het kopen

De meeste Linux-distributies worden als ISO-image geleverd en kunnen zonder enig risico vanaf een USB-stick worden opgestart. Op Ubuntu en Linux start MintLive-systeem met desktopinterface,die een eerste indruk geeft van het systeem zonder installatie. Als het live-systeem zonder enige afwijkingen opstart en de hardware werkt, zou dat moeten gebeurenInstallatie op de harde schijfniets staat in de weg. Als dit niet het geval is, moet u een andere Linux-distributie proberen. Op sommige computers met defecte firmware of bijzonder exotische hardware kan Linux echter niet worden geïnstalleerd zonder uitgebreid sleutelen.

Conclusie:Met Windows 10 of 11 is opnieuw installeren geen bijzonder probleem, zelfs niet op de nieuwste hardware. Linux kan soms niet overweg met zeer nieuwe hardware, en ook op notebooks kunnen beperkingen worden verwacht. Als je Linux echter uitprobeert met een live systeem, kunnen potentiële problemen al vroeg worden geïdentificeerd. De basisregel is: waar voorheen Windows 10 draaide, is over het algemeen elke Linux-distributie geschikt.

Windows 10/11 vs. Linux: Das große Duell (3)
Windows 10/11 vs. Linux: Das große Duell (4)

©Asus

Systeemconfiguratie voor Windows en Linux

Je wilt eigenlijk een besturingssysteem gebruiken en niet voortdurend met de configuratie bezig zijn. Daarom is het nog belangrijker om snel de gewenste instelling te vinden.

Ramen:Het besturingssysteem is een eeuwige bouwplaats. Tot Windows 7 was het Control Panel het centrale aanspreekpunt voor (bijna) alle configuraties. Vanaf Windows 10 verhuizen steeds meer opties naar “Instellingen”. Sommigen van hen zijn nog steeds alleen beschikbaar in het Configuratiescherm, andere alleen in de “Instellingen” en verschillende in beide configuratiecentra. Duidelijkheid ziet er anders uit en bij elke update zijn er nieuwe verrassingen. Ook al moeten gebruikers er soms aan wennen: de verbeteringen in de ‘Instellingen’ zijn succesvol geweest in Windows 11. De verticale hoofdnavigatie aan de linkerkant oogt gestructureerder dan in Windows 10 en de belangrijke categorieën zijn direct zichtbaar. De zoekfunctie helpt om snel opties te vinden die verborgen zijn in de diepte van de “Instellingen”.

Linux:Hoe de systeemconfiguratie eruit ziet, hangt af van de distributie- of desktopomgeving. In de standaard Ubuntu met Gnome-desktop zijn de “Instellingen” vergelijkbaar met die in Windows. Er is een zoekfunctie en een verticale navigatiebalk met hoofdcategorieën zoals ‘Netwerk’, ‘Uiterlijk’ en ‘Weergaveapparaten’ die naar de respectievelijke opties leiden. Over het algemeen zijn de ‘Instellingen’ heel duidelijk omdat er niet bijzonder veel opties worden aangeboden.

Linux Mint met Cinnamon Desktop is meer gericht op Mac OS en het Windows Configuratiescherm. De “Systeeminstellingen” toont een venster met een zoekfunctie en iconen zoals “Effecten”, “Datum & Tijd” en “Scherm”. De afzonderlijke categorieën zijn ook direct toegankelijk via het startmenu onder “Instellingen”.

Conclusie:Windows en Linux zijn ongeveer hetzelfde als het gaat om systeeminstellingen. Bij Linux is het scala aan opties eerder beperkt, wat de duidelijkheid vergroot. Ook voormalige Windows-gebruikers moeten de belangrijkste instellingen snel kunnen vinden.

Windows 10/11 vs. Linux: Das große Duell (5)
Windows 10/11 vs. Linux: Das große Duell (6)

Desktopomgevingen in vergelijking

De desktop van een besturingssysteem moet vooral functioneel zijn als werkblad. Veel gebruikers hebben ook esthetische eisen en willen individuele aanpassingsmogelijkheden.

Ramen:Het Windows-bureaublad ziet eruit alsof Microsoft het verzendt. U kunt een ander ontwerp, achtergrondafbeelding of favoriete kleur kiezen; verdere aanpassingen zijn slechts beperkt mogelijk zonder extra hulpmiddelen. De basiscomponenten van het bureaublad zijn sinds Windows 95 niet veranderd. Startmenu, taakbalk en snelkoppelingen op het bureaublad zijn essentiële onderdelen. Het ontwerp en de functies variëren echter aanzienlijk tussen de versies van Windows 7 tot en met 11. Er werd niet altijd precies voldaan aan de behoeften van de gebruikers. Functies worden toegevoegd of verwijderd zoals Microsoft wil. De Windows-gebruiker moet de wijzigingen onvoorwaardelijk accepteren of aanpassingshulpmiddelen gebruiken om zichzelf te helpen.

Linux:Het besturingssysteem en de desktopinterface zijn afzonderlijke gebieden in Linux-distributies. De mogelijkheid om te kiezen tussen verschillende desktops maakt Linux zeer flexibel en elke gebruiker kan een gebruikersinterface vinden die bij hem of haar past. Aan de andere kant kan de variatie ook voor verwarring zorgen omdat er maar één Windows-, maar veel Linux-distributies zijn met heel verschillende desktops.

De beslissing is niet moeilijk: als u op zoek bent naar een bijzonder eenvoudige interface en eraan wilt wennen, moet u Ubuntu met Gmome-desktop kiezen. Als de bediening daarentegen meer op Windows lijkt en goed maatwerk gewenst is, dan is Linux Mint met Cinnamon desktop de eerste keuze. Welke elementen er bijvoorbeeld in de taakbalk te zien zijn en hoe ze eruit moeten zien, kunnen individueel worden geconfigureerd. Extra applets breiden de functies uit, bijvoorbeeld een weerbericht in het paneel. Je kunt ook meerdere balken met verschillende elementen aan de randen van het scherm plaatsen.

Meer Windows-achtige desktops vindt u opGratis maatEnIn de mensheid(KDE). KDE schittert met een bijzonder gedetailleerde configuratie waarmee vrijwel alle delen van de interface nauwkeurig kunnen worden aangepast. Voor degenen die overstappen naar WindowsZorin OSook een kijkje waard. Het Zorin-bureaublad toont een taakbalk en een klassiek startmenu. De keuze van het bureaubladthema en de juiste lettertypen geven Zorin een zeer strak en esthetisch ontwerp. De gratis kernversie biedt niet alle instellingen. Als je meer wilt, moet je Zorin OS Pro kopen ($ 39). Hieronder vallen ook bureaubladindelingen in de stijl van Windows 11 en Mac OS. Voor minder krachtige computers is er ook een Lite-versie beschikbaar – volgens de fabrikant voor pc’s tot 15 jaar oud. Het is gratis verkrijgbaar met iets beperkte functies; de volledige versie is inbegrepen in de prijs van Zorin OS Pro.

Linux-desktops 2020: Welke Linux-desktop is geschikt voor u?

Conclusie:Windows biedt thuis koken op de desktop, zij het met leuke ontwerpideeën. Als je je desktop individueel en optimaal wilt inrichten voor je eigen manier van werken, kies dan voor een Linux-distributie zoals Linux Mint.

Windows 10/11 vs. Linux: Das große Duell (7)
Windows 10/11 vs. Linux: Das große Duell (8)

De softwareselectie speelt een sleutelrol in het succes van een besturingssysteem. Zelfs het beste systeem aller tijden zal immers niet helpen als het programma dat u gewend bent niet beschikbaar is of als er niet op zijn minst een adequate vervanging is.

Ramen:Het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld bevat ook de meeste software. Maar afgezien van enkele apps en enkele accessoires is er standaard weinig voorgeïnstalleerd. De basisuitrusting is echter voldoende om bijvoorbeeld muziek of video's af te spelen of op internet te surfen met de Edge-webbrowser. Wat ontbreekt, kan gratis worden gedownload van internet - rechtstreeks of via de Microsoft Store.

Vrijwel alle open source programma's die beschikbaar zijn voor Linux zijn ook beschikbaar voor Windows. Meestal moet je speciale applicaties aanschaffen, zoals Microsoft Office, creatieve software van Adobe en programma's voor boekhouding of belastingaangiften.

Linux:De meeste Linux-distributies worden geleverd met het Libre Office-pakket en de Firefox-webbrowser vooraf geïnstalleerd. Er zijn ook audio- en videoweergaveprogramma's en beeldviewers beschikbaar. Er kan aanvullende software worden geïnstalleerd vanuit de softwarerepository van de betreffende distributie. Een “applicatiebeheer”, vergelijkbaar met de Microsoft Store, maakt selectie en installatie mogelijk.

Het softwareaanbod beperkt zich tot gratis open source-programma's; het downloaden en installeren van programma's van derden is niet standaard voorzien. Op enkele uitzonderingen na bestaan ​​er ook geen aankoopprogramma's.

Conclusie:Als u afhankelijk bent van bepaalde Windows-programma's, moet u niet overstappen naar Linux. De situatie is anders als applicaties zoals Libre Office of Firefox ook onder Windows worden gebruikt. Er zijn alternatieven, zoals Gimp in plaats van Adobe Photoshop, maar professionele gebruikers zullen daar niet tevreden mee zijn. Het softwareaanbod onder Linux zou echter voldoende moeten zijn voor particuliere gebruikers.

Windows 10/11 vs. Linux: Das große Duell (9)
Windows 10/11 vs. Linux: Das große Duell (10)

Systeem- en software-updates en upgrades

Updates dichten gaten in de beveiliging en herstellen fouten in programma's. Updates moeten daarom onmiddellijk worden geïnstalleerd om een ​​probleemloze werking te garanderen en risico's te vermijden.

Ramen:Windows Update zorgt ervoor dat updates automatisch worden geïnstalleerd. In ieder geval bij de home-editie is dit moeilijk te voorkomen, wat soms leidt tot uitgebreide downloads, update-installaties en vroegtijdig opnieuw opstarten. Omdat Windows echter het favoriete doelwit van hackers is, lijkt deze maatregel van Microsoft begrijpelijk.

De Windows-update houdt echter alleen rekening met het besturingssysteem, stuurprogramma's en enkele Microsoft-applicaties. Alle andere programma's hebben een eigen updatefunctie, die soms automatisch werkt of pas de nieuwe versie aangeeft wanneer een applicatie wordt gestart. Dit brengt veiligheidsrisico's met zich mee, vooral wanneer een programma bestanden opent die zijn gedownload van internet, zoals pdf-bestanden of video's.

Het besturingssysteem wordt ook geüpgraded via de automatische Windows-update. Bij Windows 10 vereisten de zogenaamde feature-updates in het verleden soms dat het hele systeem twee keer per jaar moest worden vervangen, wat navenant tijdrovend was. De laatste feature-updates waren echter minder uitgebreid en werden snel afgerond. Het valt nog te bezien welke verbeteringen Windows 11 op dit gebied te bieden heeft.

Windows-updates en upgrades verlopen niet altijd soepel. In het ergste geval wordt het systeem onbruikbaar. Windows biedt echter verschillende opties waarmee het systeem dat ook kanopslaan zonder opnieuw te installerenbladeren.

Linux:De updateservice omvat het besturingssysteem en alle applicaties die zijn geïnstalleerd vanuit de softwarerepository van de distributie. In Ubuntu worden beveiligingsupdates bijvoorbeeld automatisch geïnstalleerd; voor niet-kritieke updates krijgt de gebruiker een prompt. Met regelmatige updates is het downloadvolume beheersbaar en draait het zonder onderbrekingen op de achtergrond.

Langdurig ondersteunde versies zoals Ubuntu 22.04 (LTS) krijgen vijf jaar lang updates. Elke twee jaar komt er een nieuwe LTS-versie uit en als u wilt, kunt u uw systeem vooraf updaten. Er bestaat geen dwang daartoe. Een systeemupgrade kost tijd en is niet geheel zonder risico’s. Als het mislukt, start Linux mogelijk niet meer. In ieder geval de persoonlijke bestanden uit de homedirectoryu moet het daarom vooraf beveiligen.

Conclusie:Als het om updates gaat, kan Linux met een duidelijk voordeel scoren. Omdat er ook rekening wordt gehouden met elk geïnstalleerd programma, worden updates uitgebreid en zonder noemenswaardige verstoring van de gebruiker uitgevoerd.

Windows 10 en 11 hebben enkele functies die kunnen worden gebruikt om het systeem te repareren na mislukte updates. Linux-gebruikers moeten zelf voor hun gegevensback-up zorgen.

Windows 10/11 vs. Linux: Das große Duell (11)
Windows 10/11 vs. Linux: Das große Duell (12)

Beveiliging voor Windows en Linux

Elke dag worden er honderdduizenden nieuwe computervirussen ontdekt die de gebruikersgegevens en de functionele betrouwbaarheid van de pc bedreigen. Het belangrijkste dat hiertegen beschermt is de constante aandacht van de gebruiker en een gezond niveau van wantrouwen.

Ramen:Meer veiligheid kan alleen ten koste gaan van het comfort. Microsoft vertrouwt daarom meer op technische voorzieningen zoals virusscanners en het verkleinen van aanvalsoppervlakken. Iedereen kan downloaden wat hij wil, al geeft de virusscanner (hopelijk) een waarschuwing als er sprake is van malware. Alleen Gebruikersaccountbeheer waarschuwt voor de installatie, waarvoor doorgaans hogere rechten vereist zijn. Iedereen die een programma installeert met beheerdersrechten waarvan de kwaadaardige functie de virusscanner nog niet kent, infecteert met slechts een paar muisklikken zijn computer.

Windows is inherent niet onveiliger dan andere besturingssystemen. Het is echter het geprefereerde doelwit van aanvallen en loopt daarom een ​​bijzonder risico. Malware heeft het gemakkelijk als de gebruiker bestanden downloadt van dubieuze websites of achteloos e-mailbijlagen opent.

Linux:Linux-servers worden elke seconde getroffen door aanvallen en beheerders hebben elke dag te maken met het dichten van beveiligingslekken. Het besturingssysteem biedt weinig aanvalsoppervlak, maar op de server geïnstalleerde webservices bevatten soms ernstige beveiligingslekken. Dit kan worden tegengegaan met regelmatige updates en een veilige configuratie van de server.

Er draaien echter geen publiek toegankelijke webservices op een particulier gebruikte Linux-pc, en de programma's komen allemaal uit de beveiligde softwaredepots van de distributeurs. Maar hier geldt hetzelfde: iedereen die software uit andere bronnen downloadt en met beheerdersrechten installeert, kan malware krijgen. Dit is echter nauwelijks mogelijk zonder een bewuste keuze. Standaard kunnen e-mailbijlagen niet als programma worden gestart en is het onwaarschijnlijk dat een gedownload bestand daadwerkelijk kan worden uitgevoerd onder de Linux die u momenteel gebruikt.

Linux-gebruikers kunnen dus zonder virusscanner, wat het systeem alleen maar onnodig belast. Ook een firewall op de pc is niet nodig, die in de DSL-router is voldoende.

Conclusie:Zelfs als Linux technisch gezien net zo kwetsbaar zou zijn voor aanvallen als Windows, kan het simpelweg installeren van software uit een veilige bron besmetting met malware voorkomen. Als het systeem alleen is uitgerust met de standaard aangeboden programma's, wint Linux het veiligheidsduel ruimschoots.

Windows 10/11 vs. Linux: Das große Duell (13)
Windows 10/11 vs. Linux: Das große Duell (14)

Wees niet bang voor de opdrachtregel

In discussies over Linux wordt er altijd gesproken over de zogenaamd “cryptische” opdrachtregel waar niemand omheen kan. Hoewel dat niet langer waar is, zouden degenen die naar Linux overstappen op zijn minst wat tijd moeten besteden aan het gebruik van de opdrachtregel en misschien zelfs de mogelijkheden moeten leren waarderen.

Ramen:Windows heeft ook een “cryptische” opdrachtregel, die hier “opdrachtprompt” wordt genoemd – soms ten onrechte “DOS-venster” genoemd vanwege de gelijkenis. Daarnaast biedt Windows Powershell, een ander hulpmiddel voor het invoeren van opdrachtregels.

Powershell: 7 professionele trucs voor Windows

Het belang dat Microsoft hieraan hecht, zie je terug in de nieuwe ontwikkeling van de Windows-terminal, die standaard in Windows 11 zit. Met Windows Terminal kunt u meerdere exemplaren van Powershell en de opdrachtprompt gebruiken, die in een venster met tabbladen kunnen worden geopend.

Maar Windows heeft nog meer te bieden. DeWindows-subsysteem voor Linux(WSL) maakt het gebruik van een compleet Linux-systeem, bijvoorbeeld Ubuntu, mogelijk in een venster onder Windows. Linux en Windows groeien op dit punt samen. Er kan gebruik worden gemaakt van de Linux-opdrachtregel (shell), en onder Windows 11 is het ook mogelijk om programma's met een grafische interface te starten. Bovendien bevat Windows er nu éénSSH-client,wat standaard is onder Linux. Externe verbindingen met Linux-computers of een WSL-instantie zijn mogelijk via SSH en het systeem kan in de terminal worden onderhouden of geconfigureerd.

Windows leert ook elders van Linux. MetVleugelEr is nu een pakketbeheerder voor Windows 10 en 11, waarmee tools en applicaties indien nodig gemakkelijk en volledig automatisch kunnen worden geïnstalleerd. Een basisinstallatie met Libre Office, VLC Media Player en 7-Zip is snel opgezet. Winget kan ook programma's updaten, zelfs als ze eerder op de traditionele manier via een installatieprogramma waren geïnstalleerd.

Alle genoemde functies zijn meer gericht op gevorderde gebruikers en professionals die tools op de opdrachtregel willen gebruiken of processen willen automatiseren met behulp van scripts.

Linux: De opdrachtregel in Linux wordt een terminal of shell genoemd. De terminal is een populair en veelgebruikt hulpmiddel voor beheerders omdat servers vaak alleen op afstand toegang hebben via SSH.

De terminal gebruiken: De 10 belangrijkste Linux-commando's voor beginners

Om slechts twee voorbeelden te geven: De opdrachtregel

sudo apt-update && sudo apt-upgrade

werkt de pakketlijsten bij en installeert alle beschikbare systeem- en applicatie-updates. Met

sudo apt installeer vlc

Zo is de VLC mediaspeler snel geïnstalleerd. Net als bij Windows moet de gebruiker eerst de talrijke commando's leren. In de praktijk zijn er echter maar een paar nodig. Degenen die het kennen, werken er meestal sneller mee dan in de grafische interface.

Conclusie:Het gebruik van de opdrachtregel is niet echt nodig onder Linux of Windows. Voor beide systemen biedt het echter toegang tot systeembeheertools, waarvan sommige geen equivalent hebben met een grafische interface. In het verleden bood Linux meer opties in de terminal dan Windows. De systemen op dit gebied zijn nu ongeveer op hetzelfde niveau.

Windows 10/11 vs. Linux: Das große Duell (15)
Windows 10/11 vs. Linux: Das große Duell (16)

Linux versus Windows: wie zal het duel winnen?

Draai je bijvoorbeeld alleen Firefox, Libre Office of VLC onder Windows en heb je geen speciale software nodig, dan kun je zonder zorgen overstappen naar Linux. Het duel eindigt duidelijk in een gelijkspel voor deze doelgroep. Of om bij de metafoor te blijven: de tegenstanders overleven de confrontatie gezond en eervol en schikken hun geschil.

De situatie is echter anders als u een breed scala aan specialistische software gebruikt of als hardwarecompatibiliteit een rol speelt bij nieuwe pc's of notebooks. De winnaar hier is duidelijk Windows.

Heb je echter een server nodig, bijvoorbeeld voor webapplicaties en met diverse script- en programmeertalen, dan kies je zeker voor Linux.

ramen

Linux

Kosten

De Windows-licentiekosten zijn inbegrepen in de aankoopprijs van de pc. De officiële verkoopprijs van Windows 11 Home bedraagt ​​momenteel 145 euro.

Op enkele uitzonderingen na zijn Linux-distributies gratis beschikbaar.

doelgroep

Windows is geschikt voor incidentele gebruikers en experts. Dankzij de brede selectie aan software kan deze worden gebruikt door gamers en professionele gebruikers, maar ook door zakelijk gebruik.

Linux-systemen vereisen enige trainingstijd en de bereidheid om nieuwe dingen te leren. Gebruikers van open source-applicaties zullen snel hun weg vinden, maar wie speciale applicaties nodig heeft, loopt snel tegen zijn grenzen aan.

Kracht/Snelheid

Je kunt probleemloos met Windows werken op de huidige hardware. Windows kan een uitdaging zijn voor minder krachtige oudere apparaten.

Linux biedt goede prestaties op alle pc's en notebooks. Met de juiste distributie kunnen oude apparaten effectief blijven worden gebruikt.

Hardware

Huidige apparaten worden vrijwel uitsluitend ondersteund door Windows.

Standaardhardware wordt goed ondersteund. Ondersteuning ontbreekt mogelijk op zeer nieuwe of exotische apparaten.

Bruikbaarheid

De Windows-interface is voor de meeste gebruikers bekend en gemakkelijk te begrijpen. Maar innovaties dwingen je soms om eraan te wennen.

Ubuntu is ook gemakkelijk te gebruiken, maar de interface vereist enige training. Linux Mint biedt iets vertrouwders voor degenen die overstappen naar Windows.

Software

Vrijwel alle software draait op Windows of wordt zelfs alleen voor Windows aangeboden.

Op uitzonderingen na is er alleen open source software beschikbaar en is het aanbod daarom beperkt.

Installatie / Updates

Software wordt geïnstalleerd door te downloaden vanaf websites of de Microsoft Store. Updates moet je meestal zelf verzorgen.

Software wordt standaard ingesteld via de pakketbeheerder, die ook automatisch voor updates zorgt.

Beveiliging

Windows wordt voortdurend bedreigd door malware. Een virusscanner wordt aanbevolen, maar beschermt niet tegen alle bedreigingen.

Een Linux-desktop-pc wordt zelden aangevallen. Beveiligingssoftware is niet vereist.

FAQs

Does Linux run better than Windows 11? ›

As it turns out, five Linux distributions outperformed Windows 11 by a good margin. They ran tests and found Ubuntu 21.10 — which we just mentioned — along with Ubuntu 20.04. 3, Arch Linux, Fedora, and Clear Linux, all outperformed Linux 11 on their tests.

How big is Linux OS vs Windows 10? ›

ISO files of windows 10 is around 4.7GB and for Ubuntu is around 2GB. After installation windows will occupy around 15–20GB whereas Ubuntu takes less than 10GB. So you can create partitions according to your needs.

Is it better to dual boot Windows and Linux? ›

Yes, it is completely safe to go for Dual Boot Windows and Linux OS, but there are risks involved. If your system cannot run a virtual machine due to its resource-intensive nature, there's no harm in going for dual booting.

Is Ubuntu Linux better than Windows 11? ›

Ubuntu has 106 reviews and a rating of 4.7 / 5 stars vs Windows 11 which has 40 reviews and a rating of 4.45 / 5 stars. Compare the similarities and differences between software options with real user reviews focused on features, ease of use, customer service, and value for money.

Why Linux is preferred over Windows? ›

Linux is less vulnerable and more secure than Windows operating systems. Every program in the application needs authorization from the administrator who is required to type in a password. This way, Linux makes it less probable that any virus will execute.

Is Linux actually faster than Windows? ›

Why is Linux Faster than Windows? There are many reasons for Linux being generally faster than windows. Firstly, Linux is very lightweight while Windows is fatty. In windows, a lot of programs run in the background and they eat up the RAM.

How much RAM does Linux use compared to Windows? ›

Well we can look at system requirements that support both OS' as a place to start. Microsoft recommends 4Gb of RAM for Windows 10 users, but the developer of Ubuntu (the most popular Linux Version) Canonical, recommends 2GB of RAM.

Which Linux is faster than Windows 10? ›

It appears to show that Linux Mint is a fraction faster than Windows 10 when run on the same low-end machine, launching (mostly) the same apps. Both the speed tests and the resulting infographic were conducted by DXM Tech Support, an Australian-based IT support company with an interest in Linux.

Why Linux is less popular than Windows? ›

Why is Linux not as widely used as Windows? Because you're using a desktop computer. If you were using a supercomputer, a Web server, or a mobile device, Linux is much more widely used than Windows. The only place Windows predominates is in the conventional PC space.

Is Windows 11 worth it Linux? ›

Neither is better, they are just different. Both work great, both can do great things, and both have great software. most of the great software available for linux are cross platform, i.e. also available for Windows.

Is Windows 11 safer than Linux? ›

Windows vs Linux: Security

The short answer is yes, Linux security is immaculate and undoubtedly better than Windows' security measures. One of the key differences between these operating systems is the way they handle permissions. Unlike Linux, Windows gives admin access to users by default.

Is Ubuntu lighter than Windows 11? ›

Performance and Speed: Lightweight vs.

It's no secret that Linux distros tend to be much lighter in weight than Windows. Windows has everything that you need. But distros like Ubuntu let you install only what you actually want. Because of that, Linux is much faster in general — Ubuntu included.

Which Linux distro is most like Windows 11? ›

Windowsfx is a Linux desktop operating system that uses the KDE Plasma desktop environment to create a very Windows 11 look and feel. In fact, if you just took a glance at Windowsfx, you'd be certain you were looking at the Microsoft desktop operating system and not Linux.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lakeisha Bayer VM

Last Updated: 03/11/2023

Views: 6403

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lakeisha Bayer VM

Birthday: 1997-10-17

Address: Suite 835 34136 Adrian Mountains, Floydton, UT 81036

Phone: +3571527672278

Job: Manufacturing Agent

Hobby: Skimboarding, Photography, Roller skating, Knife making, Paintball, Embroidery, Gunsmithing

Introduction: My name is Lakeisha Bayer VM, I am a brainy, kind, enchanting, healthy, lovely, clean, witty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.